2011. gada 26. marts

TAMBORĒTĀS KLEITAS BENEFICEI - TUVPLĀNI

Sveikas, meitenes! Paldies par vērtējumu! Kleitu tapšanā tiešām liels darbs tika ieguldīts. Kā jau iepriekš rakstīju, pavisam kopā tapa 11 kleitas, es pati savu roku pieliku pie 8 kleitu tapšanas, plus izstrādātā ideja un paraugi ir mani. 


Ideju par kleitām saņēmu augusta beigās, tad arī sāku meklēt dzijas un tamborēt, septembra beigās pirmā kleita bija gatava. Likās, ka viss būs vienkārši, bet tad Dārta sāka slimot, tad vīrs dabūja darbu, tad vēl visādi sīkumi, līdz beigās jau šķita, ka es to nepavilkšu, jo reāli darīt es varēju naktīs, vakaros, kad bērni guļ. Vēlāk viss iegrozījās tā, ka decembrī-janvārī vīrs no rīta paņēma abus bērnus, aizveda Martu uz dārziņu un pats ar Dārtu pa vecāku māju, vakarā brauca mājās, es pa dienu rukāju, neizejot no mājas, un vēl līdz vēlai naktij. Pabeidzu laikā, 13. janvārī, nedēļu pirms 22. janvāra koncerta. Tovakar tiešām spriņģoju apkārt pa māju, saukdama: "I did it, I did it!!!", un dzēru šampi. (nedrīkst jau laikam skaļi teikt, bet tovakar pārbaudīju, ko nozīmē - dzert šampanieti vispārākajā noguruma pakāpē :D labi, ka bij mājās :D)
Tāpēc arī toreiz rakstīju - PUSGADA MARATONS NOTAMBORĒTS!

Tūlīt pastāstīšu par kleitām:


Ieliku vēlreiz Billija bildi no koncerta, atļāvos salikt cipariņus pie meitenēm. 

1. Ance (ķiršu sarkans) - viņa savu kleitu varonīgi uztamborēja pati.
2. Anna (sūnu zaļš) - viņai tika mana pirmā kleita, pionieris :)
3. Vika (tumši lillā) - viņa bija ieplānojusi savu kleitu darināt pati. Bija jau motīvus notamborējusi, iesākusi šūt, beigās saprata, ka sesijas laikā nepavilks visu sašūšanu, tad to pabeidzu es, kā arī apkakli uzadīju. P.S. Vikas kleitu bija patīkami šūt, jo viņas tamborrokraksts ir ļoti plašs, līdz ar to motīvi lielāki, un darba needaudz mazāk.
4. Annika, Boss, jeb Benefices vadītāja (tumši lillā) - viņas kleita bija pirmā, kuras motīvus tamborēja mamma Jūlija vienai no mazajām benecicietēm. Man atlika motīvus sašūt, uzadīt apkakli un visu smuki noformēt.
5. Marija (tumši lillā) - viņas kleitu tamborēja Anna. Bija noticis neliels pārpratums. Annika bija pirmo kleitu iedalījusi Annai, bet beigās Anna tomēr izlēma tamborēt pati. Tad nu sanāca tā, ka viņa tamborēja Marijai.
6. Lauma (persiku oranžs) - viņai tā pati formula, kā Annikai.
7. Elīna (sūnu zaļš) - viņai pieder otra kleita, kuru es 100% veidoju pati.
8. Liene (persiku oranžs) - viņai tā pati formula, kas Bosam.
9. Annija (ķiršu sarkans) - viņas kleitu veidoja draudzene Ieva. Nezinu, kādu barteri abas bija norunājušas, ka Ieva bija uzņēmusies šo darbu.
10. Jana (šokolādes brūns) - viņai tā pati formula, kas Annikai.
11. Aija (šokolādes brūns) - arī viņai ir Bosa kleitas formula.

Tātad, 2 kleitas 100% manas, 6 kleitām bija jāuzada apkakles, jāsašuj viss kopā un jānoformē. Trīs tapa ar citām rokām. Izveidoju aprakstus, sabildēju visu, un devu, lai darbojas.

Te vēl būs dažas fotogrāfijas no pirmās kleitas:




Dziju meklēju ilgi, izstaigāju visas Liepājas bodes, biju domājusi jau meklēt, ko varu kombinēt, līdz beigās tirgū atradu vienu variantu, kas man precīzi derēja, pat krāsas varēju izvēlēties, kādas vajadzēja. Vienīgais - dzija ir 100% akrils, bet metrāža gana liela (100g/400m, YarnArt - Super Perlee). Vienai kleitai vajadzēja nedaudz vairāk par 4 ficēm. Tamborēts ar adatu Nr.3.5. Apkakle adīta 10 cm augstumā, dubulta. Adīta ar adatām Nr.3. Aizdarē 7 pogas.


Kad rēķināju, cik ilgi kleita top, uzņēmu laiku, cik katra detaļa laiku prasa, un cik - sašūšana kopā un apdare. Pirmajai kleitai sanāca 40h, bet reāli tās ir vairāk, ja ir jāmēra, jāzīmē, jāsaskaņo u.tml. Un darbs arī ne vienmēr iet tik ātri, kā - uzņemot laiku vienam darbiņam. 

Kleitās kopā izmantoti 13 veidu motīvi. Pirmajai kleitai sarēķināju 129 motīvus, pēc tā parauga arī pārējie tika tamborēti. Bet iznāca tā, ka katras krāsas dzija bija praktiski citā rupjumā, kaut arī no vienas zortes. Un mamma, kas tamborēja, citreiz atsūtīja motīvus, kuri ir satamborēti ciešāki!!! Līdz ar to bieži bija jāpietamborē kāds vai diezgan daudzi motīvi klāt. 

Te, pirmo kleitu nododot, fiksi ar mobīlo centos sabildēt pašus motīvus tuvplānā. Njā, ta tādi šķībi padevušies :D



Lielajā darināšanas trakumā piemirsu, kā arī nesanāca citas kleitas sabildēt. Te ir pēdējā, Laumas kleita tapšanas stadijā. Bildēju visgaišākajā dienas laikā, tomēr ziemā gaismas ir pamaz. Uz papīra zīmēju meiteņu auguma kontūras, resp., piegrieztni, ar adatiņām spraudu klāt pie tepiķa, un šuvu katru motīvu ar rokām kopā.



Darbs pie kleitu darināšanas man ļoti patika. Ļoti priecājos, ka to tomēr uzņēmos. Bija tiešām interesanti, jo veidoju tērpus deju studijai, kurā sapņoju atgriezties. Turklāt, tā kā pazinu gandrīz katru meiteni, kleitu domās darinātu tieši viņai, domāju, kā viņai labāk izskatītos - kurš motīvs kurā vietā jāliek, kāds zīmējums jāveido un kurā vietā šķēlumu jāveido.

Zinu, ka meitenes ir ļoti aizņemtas. Tomēr centīšos sarunāt dažas bildes tieši priekš manis. Gribas arī tādas, kas ir gaišas, un kurās skaidri var redzēt manu, kā arī pārējo darinātāju darbu.



10 comments:

Anna teica...

Neiedomājami varonīgs darbs, noliecu galvu šīs varonības priekšā... skaisti, skaisti, skaisti!!!

Madara teica...

nu jāaaaaa, te tik atliek noelsties. šitāds darbs. super padarīts ;)

Elīna teica...

Tas tiešām ir varoņdarbs!!! Un tik skaists rezultāts!
Es pat meitai nevaru saņemties uztamborēt vismaz kādu vestīti no puķu motīviem, kur nu vēl sev!

MALACIS!!!

Anda teica...

tas ir... wow!
Iespaidīgs darbs un skaists rezultāts.

Ilze teica...

Iespaidīgi!!!!!!!!!!!!!!
Cepuri nost, tas ir milzīgs darbs!
Ļoti skaists rezultāts! Apbrīnoju Tavu pacietību. :)

dace teica...

Klau, ko meitenes saka par materiālu? Vienkārši interesē vai tam akrilam ir kāds trūkums, piemēram neelpo, svīst. staipās utmldz. vai viss labi?!

Baiba Vigule teica...

Paldies, paldies, paldies!
Nu jau, kad darbiņš padarīts un kāds laiciņš jau pāgājis, tas vairs nešķiet tik apjomīgs.

Elīna, es arī iepriekš teicu, ka nekad neko tādu - no gabaliņiem - netaisīšu, ja nu vienīgi sev, un ja nu vienīgi kādam īpašam gadījumam. Še tev- nekad :D Toties gadījums gan īpašs ;) Padoties Annikas piedāvājumam bija vilinoši, un redzēt, cik labi tās uz skatuves izskatās :) Vismaz kāds gabaliņš no manis toēr tur atkal dejos...

Dace, meitenes neko par materiālu nav teikušas. Un jāuzvelk tas ir tikai uz vienu 3-4 minūtes garu deju.. Un karsts jau ir vienalga - vai dejo kažokā, vai peldkostīmā. Tici man, viņām pēc 13 gadu ilgas dejošanas pieredzes tas nav nekas īpašs. Tikai apkakle tā, kas dara karstu. Visam pārējam vējš svilpo cauri ;)

ceita teica...

Milzīgs darbs!!! Apbrīnojami!!! Tamborēt vienkrāsainu darbu un ar rokām sašūt to visu kopā! Varu iedomāties Tavu gandarījumu, redzot tērpus uz skatuves, savus darbus, kuros tik daudz laika un pacietības ieguldīts!

Grieze teica...

Oho! Jau vienas šādas kleitas uzmeistarošana būtu OHO, bet vairākas ir vienkārši apbrīnojami:)
Bet pati sev tad arī tādu uzmargoji vai vismaz plāno?

Baiba Vigule teica...

Grieze, man gandrīz kā kurpniekam kurpes. Tomēr pēdējā laikā nedaudz piedomāju pie tā, lai gluži tā nesanāktu, pa starpam atļaujos arī sev kādu laiku veltīt :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails