2009. gada 30. aprīlis

KOMPLEKTS ZĪDAINĪTIM

Dāvana draudzenes meitiņai:

Sākumā tapa sedziņa draudzenei uz kāzām, kad mazais vēl nebija padomā.
Šogad uzgāju skaistus zābaciņu paraugus un noadīju draudzenes gaidāmajai meitiņai - tie tika uzvilkti jau tūliņ pēc dzemdībām. Interesanti, ka pāri no sedziņas bija palikusi tieši tik daudz dzijas, lai pietiktu zābaciņiem.

Un dāvanai pēc dzimšanas noadīju klāt vēl jaciņu, cepurīti un cimdiņus. Jaciņu noskatīju tajā pašā emuārā (oriģinālais apraksts te). Bet cepurītes aizmugurei ideju smēlos no kādas "tirgus tantes" un izveidoju savu cepurītes modeli, kas lieliski saskan ar šo komplektiņu. :)

 
 
  
JACIŅU neadīju precīzi pēc oriģinālā parauga,jo dzija bija mazliet par rupju, lai jaciņa derētu jaundzimušajam; samazināju valdziņu un kārtu skaitu. Šeit materiāls ir akrils, adatas 3#.

Jaka sākta adīt no mugurpuses: no kakla līdz padusēm. Piedurknes tiek adītas atsvišķi un pievienotas mugurpusei. Tālāk jaka tiek pabeigta vienā gabalā. Vīles ir tikai uz pleciem un rokriņķiem mugurpusē.

Raksts: (dalās ar 2 + 1)
1. un 5. rinda - labiski
2., 4., 6., 7., 8. rinda - kreiliski
3. rinda - 1 lab. *apmetums, 2 lab. saadīti* - *...* atkārto līdz rindas beigām.


Mugurai uzņem 40 + 1 + 2 malas valdziņus.
1. rinda - kreiliski
Ada 4 raksta kārtas. Atstāj uz adatām.

Piedurknes ada atsevišķi. Katrai piedurknei uzņem 22 + 1 + 2 malas valdziņus.
1. - 5. rinda - labiski (rievotais adījums).
6. rinda - 1 lab. *apmetums, 2 lab. saadīti* - *...* atkārto līdz rindas beigām.
7. rinda - labiski (adījuma kreisā puse).
8. rinda - labiski, vienmērīgi uzņemot vēl 6 valdziņus.
Turpina ar 4. - 8. rindu no raksta.
Tālāk ada 4 raksta kārtas, katrā 6. rindā abās malās uzņemot pa valdziņam (kopā + 8).
Atstāj uz adatām. Beigu valdziņu skaits: 36 + 1 + 2 malas valdziņi.

Savieno mugurpusi ar piedurknēm.

1. rinda - (adījuma labā puse) vienai piedurknei norauc 20 valdziņus, ada labiski līdz rindas beigām, saada pēdējo piedurknes un pirmo muguras valdziņu. Ada labiski muguru, saada labiski pēdējo muguras un pirmo otras piedurknes valdziņu. Ada līdz galam labiski.
2. rinda - noauc otrai piedurknei 20 valdziņus, ada līdz galam kreiliski.
Uz adatām 77 + 1 + 2 malas valdziņi.

Stāva daļai ada 4 raksta kārtas (tātad tagad jāsāk jau ar 3. raksta rindu), pieaudzējot valdziņus tikai 3. jeb apmetumu rindā:
1. rindā ir attēlota formula raksta 3. rindai. Kolonnās zemāk ir rakstīts, cik reiži minētais motīvs ir jāatkārto.

Kakla izgriezumu veido 3. raksta kārtā:
5. - 6. rinda - norauc 5 valdziņus katrā pusē (t.i., lai nav jāplēš dzija, 5. rindā norauc pirmos piecus no labās puses, 6. rindā pirmos piecus no kreisās puses).
7. - 8. rinda - norauc 1 valdziņu katrā pusē.

Maliņa: uz adatām atrodas 129 +1 + 2 malas valdziņi.
1. rinda - labiski
2.rinda - kreiliski
3. - 4. rinda - labiski
5. rinda -
6. - 8. rinda - labiski
9. rinda - labiski; šajā rindā izada 3 pogcaurumus pēc formulas: *6 lab., 2 lab saadīti, apmetums* - 3 reizes.
Ja pogcaurumu vajadzīgi jakas kreisajā pusē (puisītim), rindu sāk ar pogcaurumu veidošanu.
Ja pogcaurumi vajadzīgi jakas labajā pusē (meitenītei), vispirms noada rindu labiski, atstājot 24 valdziņus pogcaurumu veidošanai, tikai šoreiz formulu sāk no otras puses, t.i., ar apmetumu.
10. - 11.rinda - labiski.
Norauc.

Nobeigšana.
Sašuj piedurknes un plecu līniju. Uzlasa apkakles valdziņus. Ada 6 rindas labiski (rievotais adījums). 3. rindā izveido 4. pogcaurumu (2 lab., apmetums, 2 lab.saadīti). Norauc. Iever lentītes. Piešuj pogas.

Piezīmes:
Apaļo maliņu adīšanas princips - pieaudzēšanu sāk tieši padusē, katrā pieaudzējot 8 valdziņus. Tā tas noteik katrā pieaudzēšanas kārtā. Ja papēta tabulu, otro tabulu, tad var redzēt, ka katrā nākamajā pieaudzēšanas reizē abpus pieaudzējamajiem valdziņiem ir par 4 valdziņiem jeb 2 raksta motīviem vairāk: malas ir par 6 valdziņiem platākas, bet mugurpuse platāka par 8 valdziņiem.

CEPURĪTES adīšanai uzņem 40 + 1 + 2 valdziņus. Ada ar divām adatām.
> Sāk ar robiņu veidošanu:
1. rinda - labiski
2. rinda - kreiliski
3. rinda - labiski
4. rinda - kreiliski; veido robiņus: 1.kreiliski, *apmetums, 2 kreiliski saadīti*
5. rinda - labiski
6. rinda - kreiliski
7. rinda - labiski; no mugurpuses pieķer uzmetuma valdziņus, veidojot robiņus (šādi maliņa vēlāk nav jāpiešuj)
8. rinda - labiski
9. rinda - labiski
10. - 11. rinda - kreiliski
> Seko 3 kārtas bēbīšjaciņas rakstā.
> Tālāk ada gludajā labiskajā rakstā. Noadot 3.rindiņu, uzņem papildus 13 valdziņus (kopā 7v. x 8 = 56v.), atpakaļ ada kreiliski.
> Pārliek uz 5 adatām, ada pa apli 2 rindas labiski.
Tālāk valdziņi tiek sadalīti 8 daļās. Katrā 2. rindā katrā daļā tiek saadīti 2 valdziņi, līdz uz adatām palikuši 8 valdziņi. Norauc (uzver uz diega un savelk).
> Uz adatām uzņem 30 valdziņus lentītei + cepures apakšmalas valdziņus + 30 valdziņus otrai lentītei. Ada 6 kārtas labiski (rievotais adījums).
Norauc. Iesaku lentītes daļu noraukt brīi, lai labi staipās, bet pakauša daļu ciešāk, lai labāk pieguļ zīdainīša kakliņam.

Piezīmes:
1) Cepurītes adīšanas princips - galviņas daļas valdziņi tiek izdalīti ar 3,un tik daudz valdziņu tiek uzņemti klāt pakauša daļai. Ja cepurītes augšdaļai ir izvēlēts stripri šaurāks raksts nekā gludais labiskai adījums, iespējams, vajadzēs pakausim uzņemt mazāk valdziņu. Tad var cepurītes daļu izdalīt ar 6 un uzņemt šo skaitu valdziņu - tadbūs pakauša daļai 7 daļas (nevis 8, kā aprakstā).
2) Ja vajadzīgs, lentītes adīšanas laikā var saadīt simetriski vairākus valdziņus galviņas daļā, lai cepurīte labāk pieguļ kakliņam. Šai cepurītei tā arī ir darīts.
3) Ja cepurītei izmantots cits raksts, iespējams, var neveidoties gluda salaiduma vieta. Tad lentītes daļā starp rakstu un pakauša daļu var ieadīt 1-2 nepilnās kārtas katrā pusē.

***
Arī dāvanu iesaiņojumam man patīk radoša pieeja: šeit ir ar dāvanu papīru aplīmēta bērnu kurpju kaste. Gan skaisti, gan praktiski, īpaši, ja dāvana ir jāved tālu ceļu vai jāuztic kādam citam dāvinātājam - noteikti nesaburzīsies un nesakritīsies.

1 komentārs:

Sixspārne teica...

Zīdainīša cepurīte ļoti burvīga! Paldies par ideju un iedvesmu! ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails